Responsive IFrame In Joomla 3

This is an issue that I have come across many times and I really liked this last solution I found from this site.

http://howtosurvivejoomla.altervista.org/tutorial/5-responsive-articles-iframe

I use the JCE pro and had a little trouble following the article, but the author did a great job putting the article together. Here is where the “Styles” area is in the Pro version.

Components >> JCE >> Profiles.

In the Profiles section click on “Default“.  Then go to the “Plugin Parameters” tab, and scroll down to the “Styles” section. Click on the “Styles” tab and the right side of the screen will bring up settings.

I was localhost and I just added the new CSS to my “custom” style sheet. I went back to the article and set the style of the IFrame I had already inserted through the JCE Pro and added the new style to it.

I hope this helps someone else out there…

 

Joomla 2.5 Upgrade To 3.X – Use XXAMP Over WAMP

I started a straight forward upgrade of a Joomla 2.5 site to 3.x.

You start with with downloading Joomla 3.5.1 first. Click here to download that package.

I used Akeeba Kickstart to restore a copy of the site locally in a WAMP environment. Restored the site and it need to be upgraded from 2.5.19 to 2.5.28.

First I needed to turn off Akeeba’s “backup system update” plug-in. Go to Plugins >> Sort by “ID” and it will probably one of the last ones. Of course you can always search.

After that the install went fine.

Next we need to set the Joomla Core Updater to be more risky and allow for “Short Term Support” by clicking on the “Options” button.

Select “Short Term Support”.

Click “Save and Close”. Then go back to Joomla Update in the Control Panel.

Extensions

  • Akeeba
  • Sourcer
  • JCE
  • JEvents

I got this error:

1093 – An error has occurred.

You can’t specify target table ‘#__template_styles’ for update in FROM clause SQL=UPDATE `#__template_styles` SET home = (CASE WHEN (SELECT count FROM (SELECT count(`id`) AS count FROM `#__template_styles` WHERE home = ‘1’ AND client_id = 1) as c) = 0 THEN ‘1’ ELSE ‘0’ END) WHERE template = ‘isis’ AND home != ‘1’;

That lead me to this article in the Joomla Forums.

https://forum.joomla.org/viewtopic.php?t=910368

So I uninstalled all plugins hoping the JEvents tables would match up if the upgrade to 3.4 goes well and I reinstall JEvents. I removed Akeeba Plugins, but some didn’t want to go away. I removed the JEvents component and the JCE; although, the JCE didn’t want to uninstall either. I then proceeded with a 3.5.1 migration through the Joomla update manager. I got the same error.

Out of fustration I tried the process in XXAMP and the upgrade happened just like it should .

I hope this helps someone else out there….

Joomla 3.8 – Error You are not authorised to view this resource.

I got this error because the menu item was set to guest and after a user logged in the error would show.

The reason the menu item was set to guest is because I was using it for a login button. The other menu item was “logout”. When the user logged in it showed and the “login” was unpublished .

I set the user to “Publisher” and “Public” and I redirected the login on the menu item to a “How to update your site” page.

I hope this helps someone else out there…

 

ChronoForms – 1146 Table ‘XXXXXXXXX.#__chronoengine_forms6_blocks’ doesn’t exist

I moved a Joomla 3.8 site with Chronoforms 6 and I got this error:

 1146 Table 'XXXXXXXXX.#__chronoengine_forms6_blocks' doesn't exist

I quickly found this post.

https://www.chronoengine.com/forums/posts/t104239/1146-table-xxxxxxxxx-chronoengine-forms6-blocks-doesnt-exist

I backed up the form. Uninstalled the Chronoforms6 component and plugin. Downloaded the latest versions and restored the form. After that everything worked fine.

I hope this helps someone else out there…

 

Adding A Video To Joomla 3 Article / Page – Using JCE Pro

I needed to add a video to page/article in a Joomla! 3.8 site. I saw the JCE advertises as being able to do this with just a URL. I love the way WordPress embeds YouTube videos and hoped it would be the same experience. It wasn’t, but it wasn’t bad.

The first issue I had was my subscription was expired. That was a cheap fix. Less than 30 bucks and ready. After installing the Pro component I didn’t see where I could add video yet. I tried just the URL but that didn’t work. I solved my issue by adding the special toolbar in the JCE to the normal JCE toolbar. Here is a video of how to set this.

I hope this helps someone else out there…

 

Create A Custom 404 Page In Joomla

When a site gets moved the old indexed URLs lead to users linking to your site through their search may link to a page that no longer exists. Using Google’s Webmaster Tools you can eliminate old URLs, but in the mean time you can pretty quickly create your own 404 page not found error page. The article below is a great resource.

https://docs.joomla.org/Creating_a_Custom_404_Error_Page

The basics are:

  • Create an uncategorized article that is the 404 page. Dress it up any way you like.
  • Create a menu link to the 404 page and set it to be unpublished. Copy the URL of this page to be used later.
  • Copy the “error.php” file from the “Templates/system” directory and paste it in the root of the template your are using.
  • Edit this file and delete out everything after the “or DIE” statement.
  • Add the PHP redirect code in the article.

I hope this helps someone else out there…

 

 

How To Create A Parallax Effect in Gantry

This actually isn’t just for Ganty. It just involves a little CSS. I needed it for a section in a Gantry template, but you can use this anywhere.

I got this set up from good old W3Schools so you know it is solid.

https://www.w3schools.com/howto/tryit.asp?filename=tryhow_css_parallax

It is really just locking down the position of the background image and setting it to cover. I didn’t have to specify the height of the div in my case.

I hope this helps someone else out there…

 

Solved – 500 Fabrik has generated an incorrect query for the list

I moved a Joomla 3.7.2 site that has a Fabrik application in it to a new host, and when I did I got the “500 Fabrik has generated an incorrect query for the list…” error.

I made sure the connection was good. The issue turned out to be the “List” was locked.

Another time I go this issue was due to my database connection. I moved the site to a new location but didn’t update the Fabrik “Connection”.

I hope this helps someone else out there…